Ijoi Reka: Graphic Department

Selasa, Februari 12, 2008

Dunia Mergastua

Kemek Si KekuraSelamat datang ke Dunia Mergastua iaitu sebuah dunia yang dihuni oleh haiwan, binatang dan sekutu mereka.
Dalam usaha memelihara haiwan dan habitat mereka dari pupus dan musnah dek kerakusan manusia maka aku dengan selambanya akan mengupas dan menyentuh cerita-cerita mengenai apa saja jenis haiwan dari yg sekecil anai-anai hinggalah sebesar Gajah.
Diberitakan hampir semua spesis haiwan yang masih wujud di maya pada ini sedang mengambil nombor dan menunggu giliran untuk menceritakan suka duka pahit maung mereka kepada aku.
So harap bersabar sementara aku berborak sambil mencungkil kisah mereka.
Untuk yang pertama kalinya aku persembahkan kisah hidup seekor kekura yang bernama Kemek

apa-apa pun berikut antara info fakta mengenai haiwan ini


Kura-kura merujuk secara umum kepada haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas reptilia. Tubuh kura-kura dilindungi oleh kerangka khas yang terbentuk dari rusuk mereka.
Saiz kura-kura berbeza dari beberapa sentimeter sehingga dua meter. Pada kebiasaannya kura-kura mempunyai tempoh hayat yang panjang dan hidup lama, sesetengah kura-kura diketahui hidup selama melebihi 150 tahun.
Kura-kura pertama telahpun wujud pada era dinosaur, kira-kira 200 juta tahun dahulu. Kura-kura merupakan satu-satunya cabang dari "clade Anapsida" silam, yang termasuk kumpulan seperti procolophonoids, millerettids dan pareiasaurs. Kebanyakan anapsids menjadi pupus pada akhir tempoh Permian, kecuali procolophonoids dan susur-galur testudines (kura-kura).
Kesemua kura-kura, samaada yang masih hidup atau telahpun pupus merupakan dari susunan Chelonia, termasuk super susunan Testudines.


info ini dipetik dari
http://ms.wikipedia.org/wiki/Kura-kura
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Perhatian

SEGALA YANG TERKANDUNG , TERKUMPUL DAN TERHIMPUN DI DALAM BLOG INI MERUPAKAN HASIL KERAHAN DAN PERAHAN AIR OTAK PELUKIS SENDIRI.ADALAH DIMAKLUMKAN JUGA SAYA SEBAGAI PENULIS,PELUKIS DAN PEREKA BLOG INI MENGAKU TIDAK PERNAH MENJALANKAN KEGIATAN SEPERTI PLAGIAT, TERGELIAT, MENIRU, MENIPU, MEMFOTOKOPI ATAU MENCURI HASIL KARYA SESIAPA JUA DIDUNIA DAN DI BIMA SAKTI INI.
Segala yang terkandung dan tercerita juga tiada kena mengena dengan sesiapa jua walau sebesar zarah. Kalau terkena jugak saya memohon maaf zahir dan batin serta Selamat Hari Raya.
SEKIAN
IJOI
KARTUNIS BAWAH TANAH