Dunia Mergastua

Kemek Si KekuraSelamat datang ke Dunia Mergastua iaitu sebuah dunia yang dihuni oleh haiwan, binatang dan sekutu mereka.
Dalam usaha memelihara haiwan dan habitat mereka dari pupus dan musnah dek kerakusan manusia maka aku dengan selambanya akan mengupas dan menyentuh cerita-cerita mengenai apa saja jenis haiwan dari yg sekecil anai-anai hinggalah sebesar Gajah.
Diberitakan hampir semua spesis haiwan yang masih wujud di maya pada ini sedang mengambil nombor dan menunggu giliran untuk menceritakan suka duka pahit maung mereka kepada aku.
So harap bersabar sementara aku berborak sambil mencungkil kisah mereka.
Untuk yang pertama kalinya aku persembahkan kisah hidup seekor kekura yang bernama Kemek

apa-apa pun berikut antara info fakta mengenai haiwan ini


Kura-kura merujuk secara umum kepada haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas reptilia. Tubuh kura-kura dilindungi oleh kerangka khas yang terbentuk dari rusuk mereka.
Saiz kura-kura berbeza dari beberapa sentimeter sehingga dua meter. Pada kebiasaannya kura-kura mempunyai tempoh hayat yang panjang dan hidup lama, sesetengah kura-kura diketahui hidup selama melebihi 150 tahun.
Kura-kura pertama telahpun wujud pada era dinosaur, kira-kira 200 juta tahun dahulu. Kura-kura merupakan satu-satunya cabang dari "clade Anapsida" silam, yang termasuk kumpulan seperti procolophonoids, millerettids dan pareiasaurs. Kebanyakan anapsids menjadi pupus pada akhir tempoh Permian, kecuali procolophonoids dan susur-galur testudines (kura-kura).
Kesemua kura-kura, samaada yang masih hidup atau telahpun pupus merupakan dari susunan Chelonia, termasuk super susunan Testudines.
info ini dipetik dari
http://ms.wikipedia.org/wiki/Kura-kura
5 comments

Need Design? Contact Us NOW!

Need Design? Contact Us NOW!

Popular posts from this blog

Clip Art: Kategori Sukan