Ijoi Reka: Graphic Department

Ahad, Mei 09, 2010

Tuntut menuntutImam Al Ghazali berpesan

Ketahuilah olehmu wahai orang-orang yang suka menuntut ilmu, sesungguhnya apabila tujuan engkau menuntut ilmu untuk bersenang-senang, bermegah-megah dan untuk mendahului kawan-kawanmu, serta supaya manusia segan kepadamu, maka perjalanan engkau yang demikian adalah untuk meruntuhkan agama engkau dan untuk membinasakan diri engkau, serta menjual akhiratmu dengan duniamu, maka perniagaan dan perdagangan engkau akan menemui kerugian. Begitu juga orang-orang yang mengajar engkau serta menolong engkau dalam berbuat maksiat, sebagaimana sabda nabi " Barangsiapa menolong orang yan berbuat maksiat, maka dia itu sekutu padanya". Sebaliknya, jikalau niat dan tujuan engkau dalam menuntut ilmu untuk memperolehi hidayah Allah bukan untuk mencari nama, maka bergembiralah engkau, kerana para malaikat membentangkan sayapnya untuk engkau, dan ikan-ikan dilautan memintakan ampun kepada Allah untuk engkau apabila engkau berjalan dengan keredhaan Allah.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Perhatian

SEGALA YANG TERKANDUNG , TERKUMPUL DAN TERHIMPUN DI DALAM BLOG INI MERUPAKAN HASIL KERAHAN DAN PERAHAN AIR OTAK PELUKIS SENDIRI.ADALAH DIMAKLUMKAN JUGA SAYA SEBAGAI PENULIS,PELUKIS DAN PEREKA BLOG INI MENGAKU TIDAK PERNAH MENJALANKAN KEGIATAN SEPERTI PLAGIAT, TERGELIAT, MENIRU, MENIPU, MEMFOTOKOPI ATAU MENCURI HASIL KARYA SESIAPA JUA DIDUNIA DAN DI BIMA SAKTI INI.
Segala yang terkandung dan tercerita juga tiada kena mengena dengan sesiapa jua walau sebesar zarah. Kalau terkena jugak saya memohon maaf zahir dan batin serta Selamat Hari Raya.
SEKIAN
IJOI
KARTUNIS BAWAH TANAH